PROTETIKA

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom zuba. Pored toga što poboljšava kvalitet života pacijenta, protetika zalazi u domen estetske stomatologije obezbeđujući željeni oblik, položaj i boju zuba.

Rešenja vezana za nadoknadu zuba koja nudimo su pojedinačne krunice ili navlake za zube, mostovi, totalne ili parcijalne proteze. Cilj ovih radova je efikasna oralna rehabilitacija, bolja estetika i kvalitet života.

Što se tiče materijala od kojih krunice i mostovi mogu biti izrađeni izdvajamo trenutno najbolje estetsko rešenje, radovi u punoj keramici tzv. bezmetalna keramika. Najčešće se izrađuju od cirkonijuma, ali tu su i oksidovana keramika i staklokeramika. Za materijal od kog će biti izrađena nadoknada se odlučujemo uzimajući u obzir individualni slučaj pacijenta sa svim indikacijama. Prednost ovog sistema je što u potpunosti mogu da oponašaju izgled prirodnog zuba, transparentnost i propuštanje svetlosti daju posebnu estetsku vrednost.

Metalokeramičke krunice, iako estetski inferiornije od bezmetalnog sistema, predstavljaju jedan vid zlatnog standarda zbog izvanrednih statičkih osobina ali i zbog ekonomskih prednosti.

Protetika na implantima predstavlja poseban vid nadoknade. To su krunice, mostovi i proteze koje se vezuju za implantate. Ove se nadoknade mogu izrađivati kako od cirkonijuma tako i od metalokeramićkih sistema. Predstavljaju estetska i praktična rešenja, visokokvalitetna i trajna ako im se posveti pažnja koju zaslužuju a o čemu ćemo vas temeljno informisati u ordinaciji.

Mobilne proteze predstavljaju najbolje rešenje ukoliko nije moguće ugraditi implantate, kod starijih pacijenata ili kod osoba koje ne žele da se podvrgavaju hirurškim intervencijama.  Bilo da se radi o totalnim protezama (gde osoba nema ni jedan zub) ili parcijalnim protezama (gde nadoknađujemo određeni broj zuba) postiže se komfor u ustima, estetika je zadovoljena a kvalitet funkcije žvakanja poboljšan.

Proces prilagođavanja pacijenta na novi protetski rad može biti neugodan te vam stojimo na raspolaganju za sve vrste konsultacija, korekcija ili dorada.

Fleksibilne proteze, valplast, biodentalplast ili proteze od termoplastičnog materijala popularno su i estetsko rešenje u domenu mobilne protetike. U odnosu na klasične proteze veoma su udobne i proces prilagođavanja pacijenta mnogo kraći, a nedostatak metalnih kukica im daje estetsku vrednost.

VINIRI

 

Izrada kompozitnih ili keramičkih faseta (vinira) rešava problem okrnjenih zuba, prevelikih razmaka između zuba (dijasteme), promena boje zuba (nastaje obično nakon lečenja kanala korena) ili njegovog oblika.

Tokom izrade faseta strada vrlo mali deo zubne supstance te se svrstavaju u manje invazivne metode u poređenju sa navlakama.

Preednost keramičih faseta u odnosu na kompozitne jeste postojanost boje keramike. Kompozitne fasete vremenom mogu promeniti boju i zahtevati korekciju.

Scroll to Top